Mise splněna – nový Domov nalezen!

Nebudu vám lhát…

Hledání nového bydlení bylo plné nadějí, ale taky celkem slušných držkopádů…Finance omezené a nároky, představy a sny převeliké…Jenže..Když jde o místo, kterému chcete říkat DOMOV…nemělo by se z těch snů až tak ustupovat. Ať už nakonec koupíte cokoli, rozhodně to bude stát majlant. A tak vydržte, zatněte zuby, hledejte a čekejte. Jednoho dne se to stane!

Prostě a jednoduše jsem krapet narazila. Prvotní představa byla, že investuju do bydlení menší částku a něco si nechám, pro Strýčka Příhodu. A jasně, šlo by to, kdyby…

Kdyby představa nebyla naprosto jasná :

Prostor s možností vyjít na malou zahradu, dvorek nebo alespoň terasu. Ideální by byla klidně nebytovka. V přední části bych mohla podnikat, v zadní bydlet a právě vstupovat na alespoň malou zelenou oázu.

No, tak to se rozhodně nestalo, nepodařilo, rozhodně ne v mých cenových relacích.

Zkusila jsem do vyhledávače dát vyšší cenu, než byl můj strop a vykoukl na mne inzerát, ze kterého se mi rozbušilo srdce…V hlavě mi jelo : Cože? Jako tohle je v Praze? V Čechách? Jako fakt, jo?

Ale pak takový ten druhý, negativní, poseroutkahlas zase : No, tak se pěkně uklidni, zavři to, tohle si nemůžeš dovolit, socko! A tak jsem inzerát zavřela, hledala dál o pár milionů níž, ale ta fotka francouzského okna se mi dokola a dokola vracela před očima jako film…Ach joooo

Jedeme dál!

Zjistila jsem, že sice takové prostory existují, ale…

Pokud mají i komerční prostor, jsou nemile tmavé a jsou v ošklivých místech

Pokud sice nemají komerční prostor, ale aspoň možnost venkovního posezení, jsou většinou tmavé, vlhké a neútulné.

Rozjelo se kolečko hledání, desítky hodin prosezených u internetu a bohužel, velmi často končilo velkým zklamáním. Všude byl nějaký zádrhel, ošemetnost nebo překážka. Pokud nebyl, byty se zahradou vypadaly třeba takhle:

Což prostě úplně tak nechceš…:o)))

Pokud máš víc, jak patnáct milionů, můžeš mít ale třeba tohle…(upřímně jsem našla tenhle inzerát před chvílí a dost se zamilovala, což je mi ale úplně prd platný, že jo)

Bydlet si u Čertovky, to by prostě celkem šlo,ne?

Byty se zahrádkou, o kterých jsem přemýšlela

Čečelička

Tyhle byty v inzerátech dost často najdete pod termínem „Ateliér“ což zní vznešeně a cítila jsem se jako úplná umělkyně, když jsem po nich chodila…Bohužel, zrovna Ateliér Na Čečeličce mne na fotkách úplně nadchnul, ale ve skutečnosti úplně zklamal. Denní světla se v něm jeden nedočká, jak je rok dlouhý. Možná by se tam líbilo nějakýmu ajťákovi nebo gemblerovi, kterej pracuje v noci a pak celý dny prospí a je mu jedno, že venku svítí sluníčko.

Celý dům koupili investoři a rozkouskovali ho na poměrně malý bytový jednotky. Majitelka byla fajn a dyzajn všech bytů byl nevídanej, to jako fakt. Parádní koupelny, podlahy, osvětlení. Dost dyzajnový lustry na společných chodbách domu. Palec nahoru.

Nakonec se zjistilo, že se jedná o dva ateliery vedle sebe. Bylo by super koupit oba, ale já neměla skoro ani na jeden :o)) Malý dvorek u domu byl rozdělený napůl, jako terasa pro každý ateliérek. V obou prostorech bylo cítit vlhko a nedostatek světla působil vážně až depresivně.

Takže ZAMÍTNUTO

Grafická

Stejný případ. Fotky dechberoucí. Realita krapet jinde. Kuchyně nepoužitelná, průchozí, ani nevím, jak by se tam všechno, co běžný člověk potřebuje, vešlo. Navíc byt bez koupelny? Jak jako? Jednoduše jen plastový shrnovací dveře a šup, jsi ve sprcháči..No ufff..vzhledem k tomu, že přesně v tomhle jsem vyrostla jako malá – díky, ale ne. Obývák nádherný, dvě velká okna v klenbě…Jenže – ložnice zase úplně bez okna, v podstatě ve sklepní části domu. Zahrada skvostná, udržovaná, v parkovém stylu. Ale možnost sezení před bytem asi dva metry čtvereční. No a navíc – přísný zákaz pohybu mých psích holek.

Takže NAZDAR A TAKY ZAMÍTNUTO

Plzeňská

Nejmenší byt, který jsem viděla…Myslím asi čtyřicet dva metrů…UFUF…Ale velká výhoda – vlastní Dvorek zapsaný i v katastru…S krásnou cihlovou zdí, s nikami…Jenže jsem se dost trápila s úložnými prostory, mám dost pracovních věcí, potřebuju mít i prostor pro tvoření…Ale možnost Dvora mě hoodně lákala. Cenově tenhle byt vycházel skvěle. Dala jsem protinabídku a čekalo se…A když jsem se konečně rozhoupala a chtěla jít na druhou prohlídku, dozvěděla jsem se, že byt je v rezervaci. Ještě několikrát jsem makléřce volala, ale byt se prodal a mě to vážně bylo celkem dlouho líto.

Na druhou stranu Plzeňská je vážně kekl ulice, není v ní jediný strom a auta proudí celé dny i noci. Takže paaa, ty to taky NEBUDEŠ.o)))

Švédská

Celým tímhle martiriem se mnou prošla, dnes už má kamarádka Marie…Byla mi oporou, pomáhala hledat, jezdila se mnou na prohlídky, jednala o případných nabídkách. Nemít ji, asi by mi vážně hráblo.

Hledaly jsme, jezdily jsme, zklamávaly se…A tak padlo rozhodnutí, zkusit navýšit můj finanční strop a jet se podívat na ten krásnej byt s tím kouzelným oknem….

No a bylo to v pr…i :o)))

Byt prostě fajn. Secesní dům a na Smíchově, kde jsem vyrostla. Žádný velký předělávání (sem si myslela). Navíc výstup na milej Dvorek a za ním nádherná, romantická, tak trochu Trnkova tajemná zahrada. Společná, pro pár vlastníků SVJ…Tak trochu zanedbaná, ale lepší než tůje a mulčovací kůra, že jo?

Tak nějak jsme s Marií obě cítily, že tohle by bylo to pravý ořechový..Tedy až na ty peníze!

Vykouklo na mě i několik znamení – domeček pro předpověď počasí, co jsem měla ve Svatbíně…Kvetoucí čemeřice, který vážně miluju, v inzerátu pejsek za oknem, nádherná secesní stavba…

Smíchov

Daly jsme protinabídku, majitel nás prostřednictvím své makléřky poslal… k šípku…ale za několik týdnů se ozval sám, nabídl slevu, domluvila se další prohlídka a začaly se psát smlouvy…

Tak snad někdy vážně ten Vesmír ví, co dělá a hlavně si myslím, že někdy se SNY prostě plní. A dost možná ty, který sice vypadají růžově, ale za pár zjistíte, že to až tak růžový není, že splněný sny nejsou zadarmo a že se vám splní jen ty, přes který se můžete šoupnout zase o kousek dál, trošku vyrůst a dozrát. Něco novýho se naučit. Sami o sobě. Třeba, že neumíte stát sami za sebou. Je to o překonání strachu, vystoupení z komfortky, ale když budete hodně chtít, dáte to. Věřte mi. Ezoobdobí mám tak trochu za sebou a modlit se jako vážně nestačí! Jako možná stačí, ale těm, co mají na účtech (většinou) zděděný miliony, nám ostatním zbývá jen obyčejnej život a ten prostě není peříčko. HAWG

Rekonstrukce

I když jsem si původně myslela, že to bude šup šup, zjistila jsem, že do původní dispozice ne a ne nacpat kuchyni, jakou chci a potřebuju. Dost jsem se nad tím vztekala a kamarádka, u kafe suše konstatovala:

“ budeš muset změnit dispozici, no“ vztekala jsem se ještě o něco víc, dokonce i na ní (Leni promiň), ale nakonec jo, měla pravdu…A navíc jsem pak z dodaných podkladů zjistila, že ve valný většině vracím dispozici do historicky původního stavu, což mne zahřálo u srdce…Více o celý rekonstrukci vám napíšu v dalším článku příští týden, jo?

První léto

V mega rychlosti jsem zrekonstruovala a nastěhovala se. Jenže se tak nějak zjistilo, že bych vlastně neměla mít před bytem moc věcí, moc kytek, že mám moc velký zahradní stůl, že všichni dřív měli mnohem menší…a strhla se kolem toho scéna s místním vedením SVJ…no co vám budu povídat, brečela jsem snad dva dny…Dost mě to mrzelo, myslela jsem si, že majitelé celkem deseti bytů si dokáží vyjít vstříc a že by třeba mohli být i rádi, že se nastěhoval konečně někdo, komu záleží na tom, jak to kolem domu vypadá a bude mít chuť dělat to jen krásnější a krásnější. Třenice pokračovaly, ale ubíraly na intenzitě a já netrpělivě čekala na Shromáždění SVJ, který se dokola a dokola odkládalo na neurčito…V létě jsem nevydržela (první termín byl v dubnu) a napsala e-mail všem ostatním vlastníkům. S prosbou, za jakých podmínek bych mohla tedy část Dvorku využívat a co za to případně můžu nabídnout….Ouuuujeeeee…V zásadě odpověděla jen jedna dáma, která v domě ani nebydlí, ale je vlastníkem jednoho z bytů :

„Pravdou je, že dvůr nikdo nevyužívá, ale vy ho rozhodně využíváte NEOPRÁVNĚNĚ

TUDUDUDUM

Ostatní vlastníci jen dopsali, že souhlasí s tímto postojem…

Nicméně jsem se nevzdala ( jen chvilkama), za což vděčím všem svým přátelům, kteří mne celou dobu drželi, nepouštěli a podporovali. Občas jsem vedení SVJ nabídla v řešených záležitostech pomoc, přiložila ruku k dílu a čekala.

Začátkem ledna se konečně konalo naše Shromáždění, byla to bouřlivá akce plná emocí. Jako vážně cigánská svatba hadr :))) Někdo raději odešel, někdo později plakal a kouřil, já občas vstala ze školní lavice a volala jestli se může trochu ubrat :))) Ale a POZOOOR – nejen, že bylo schváleno moje užívání dvora před mým bytem, ale byla jsem zvolena do Výboru a pár dnů po té jsem se stala novou Místopředsedkyní. Práce mám kolem domu nad hlavu, čeká nás rekonstrukce fasád a dalších prvků, tvořím dokumentaci pro Památkáře, vše už se snad uklidnilo a já se pomalu, zatím v hlavě, pouštím do projektu “ SPOLEČNÁ KOMUNITNÍ ZAHRADA“

Těším se jak malá holka, a o tom, co už jsem všechno zas někam posunula a vyřešila a vytvořila vám napíšu zase někdy příště!

První Vánoce

Uteklo to jako voda. Psí holky si zvykají na město a prochajdy je dost baví. Z počátku jsme měly trochu trable s ostatními pejsky, ale každý den je to o fousek lepší a lepší. Linda už běhá bez vodítka a Liška vyfásla vytahovací, takže je spoko. Válej se obě v posteli, na pohovce, někdy v pelíšku a maj skvělej psí život :o) Jsme prostě RODINA.

První Jaroooo

Pomalinku, polehounku jarnim..už jsem to prostě nevydržela…Venku to pomalu začíná rašit a já se v duchu modlím, aby nepřišel nějaký velký mráz a všemu neublížil…Dělám si do tý doby malý radosti a když svítí slunko chodím po dvorku a zahradě a sleduju, co už kde vystrkuje první lístky…Jaro je prostě NADĚJE!

Máváme

A těšíme se zase příště. Ráda bych na Blog napsala nový článek každý týden. Opatrujte se a napište jaké máte jarní plány vy. Co se chystáte sázet, vysevávat nebo změnit na vašem balkoně, terase nebo zahradě?

Prozradíte?

Nevzdávejte se, pokud to jen trošku jde…A když budete chtít, já vám ráda pomůžu váš sen naplnit i zrealizovat. Není nic jednoduššího, než mi napsat e-mail nebo rovnou zavolat! Budu se na vás těšit.

Komentáře
  1. Hana Ebenhochová napsal:

    Milá Deniso,
    moc Vám to Vaše vysněné DOMA přeji, moc si to zasloužíte. Sleduji Vaše bydlení už od chatičky, zveřejněné kdysi v Marianne bydlení myslím, a obdivuji Vaši tvořivost, fantazii a neutuchající optimismus. Umíte udělat nádherné, útulné hnízdo z každého místa,kam Vás osud zavál a popravdě si Vás ani neumím představit, že byste zakotvila s rukama v klíně a měla někdy konečně HOTOVO 😉
    Ať se Vám i zvířátkům krásně a spokojeně žije a bydlí, já se budu moc těšit na Váš blog či Instagram.
    Hodně zdraví a krásné jaro…H.

  2. Martina napsal:

    Seš borka neuvěřitelná a inspirativní! Smekám a přeju, ať se daří; ten prostor je neskutečně krásný a ani ve snu by mě nenapadlo, že se dá něco takového na Smíchově ještě objevit… Těším se zase někdy na setkání, M.

  3. Radmila Dominová napsal:

    Krása nesmírná. Už se mi po Vás vážně stýskalo. Krásný článek a už se těším na další!
    P.S. Uvidíme Vás konečně v nové řadě Bydlet jako …?

    • desina@desina.cz napsal:

      óóóó děkuji moc..za poklonu i stýskání, až mě to dojalo…články budou a chystám i nový e-book – konečně! S Bydlet jako…? bohužel zklamu, určitě ne, možná by stálo za vysvětlení , napíšu o tom taky nějaký článek..upřímně, i mě se svým způsobem po natáčení stýská…ale prostě ALE:o))))
      Díky za reakci, budu se těšit na příště!

  4. Marie napsal:

    Deniso, bylo to napínavé jak od Agáty, ale snad už je to na té správné cestě. Kdo jiný by si to vymazlil k obrazu svému, když ne vy. Přeji krásné dny a ještě krásnější jaro. Majka

    • desina@desina.cz napsal:

      Jo JO?Tak fajn. no prostě bylo, však víš! Zlato musíme se domluvit, dlužím dodání VĚNCE! :))))

  5. Tomas Bajer napsal:

    Ahoj, gratuluju moc ke všem splněným snům i překonaným překážkám. Paní co napsala, že užíváš dvorek neoprávněně se plete, neboť se jedná pravděpodobně o společný, tedy k jeho užívání nějakě to oprávnění naopak existuje 😉.

    • desina@desina.cz napsal:

      Ahoooj, vítám tě tu! Statečný muži.))) Ale tak jasné, je to úplně pitomé slovíčkaření…jednomu by z toho šla hlava kolem…Teď třeba zcela neoprávněně dřu jak mezek na společné zahradě, protože zcela neoprávněně se tady na ní všichni, několik let, úplně vykákli viď .))))))
      Díky za komentář, zůstaň prosím!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.