I když mi Valentýn tak trochu leze krkem, okolní tlak je každoročně natolik silný, že mám pocit, že když něco nekoupím, neudělám, nevyrobím, neuvařím… naprosto selžu. Stejně tak to myslím prožívá většina z nás.
Vážně si nedokážu představit, že tenhle večer trávím v nějaké luxusní reastauraci a všude kolem, kam se podívám, slečny vytahují zásnubní prstýnky z dortíků. No ufff…Sama vlastně ani nevím, co přesně by mi na tom lezlo na nervy…Možná to bude i krapet osobní, protože nejsem vdaná, natož zasnoubená a upřímně, ruku na srdce, bych si to vlastně přála…Mno a ehm a smajlík s rozloženými ručkami!…Co naděláte, když se většina mužů, snad jen kromě „Sňatkových podvodníků“ závazku s ženou bojí, jak čert kříže :o))) Případně se žádá o ruku až v okamžiku, kdy se žena stane budoucí matkou…Co na to říct? Za mě jedna velká škoda, vzít si někoho jen a jen z lásky je přece jedna z nejkrásnějších věcí na světě!
Každopádně historicky je to svátek krásný, romantický a příběh, který se k němu váže je vlastně velmi smutný. Pro nás je nový, moc nevíme, jak se k němu vlastně postavit, jak ho přijmout. Obdobně jako Halloween…Jenže na povel se bát je o dost snažší než se milovat, že jo?
Pro časopis Krásný rok jsem kdysi vymyslela, napsala, uvařila a společně s fotografem nafotila článek s názvem „Jídla z lásky“. A tak ho po delší době sdílím s vámi, budu šťastná, když vám bude inspirací – protože o to předně na mém Blogu půjde, vyjímkou bude, když budu potřebovat něco vykřičet do světa, což vás nejspíš nemine.
Zkusíte někdy taková jídla uvařit, jen tak, klidně v létě, na podzim nebo zítra?…Otázkou je, zda si váš muž vůbec všimne, že na talíři má cosi ve tvaru srdíčka.o)))
Začít můžete klidně snídaní. Ta společná vám nastartuje energii celého dne. Slibuju! Kupte kvalitní slaninu krájenou na plátky, vyberte ty nejdelší co v regálu objevíte. Přímo na pánvi vytvarujte do tvaru srdíčka, před tím plátky srolujte do spirálky. Můžete přidat oblíbený džus s jahodou skrojenou do stejného tvaru – vyberte jahodu více protáhlou a u stopky vykrojte malé „VÉ“, pak rozkrájejte na tenké plátky. Nejhezčí tvary srdíčka budou v prostřední části – zbytek jahod využijete jinak – slupnete jen tak, rozmixujete v mléce do koktejlu, hodíte do jogurtu…A nejlépe do sektu, pochopitelně.o)))
Obyčejný toust se může proměnit v krásné gesto. Zkusíte to?
Vejce ve tvaru srdce
Upřímně se nepovedlo jak jsem si přála, postupovala jsem podle internetového návodu a i tentokrát jsem krapet narazila. Vejce uvařte na tvrdo, co nejrychleji oloupejte skořápku a na podélnou stranu přitlačte silnější dřevěnou špejli nebo asijskou hůlku. Vejce položte do kartonu složeného do písmene Vé, pomocí gumičky protažené kolem špejle a kartonu stáhněte a nechte minimálně hodinu. Právě zatlačením špejle nebo hůlky do vařeného vejce vytvoříte požadovaný důlek a po nakrájení na plátky vznikne tvar srdce. Nebude to možná dokonalé, ale rozhodně to bude milé. Opečený toust namažte oblíbenou pomazánkou nebo máslem. Přikládám link na krátké video :
https://www.youtube.com/watch?v=LWX4Hk4_O7A
Čajový sáček ve tvaru srdce
Pokud doma nemáte, kupte bílé papírové filtry do překapávače. Načrtněte si na ně tvar srdce a vystřihněte, budete potřebovat dvě vrstvy papíru na jeden sáček. Ručně sešijte drobným předním stehem a kousek před obšitím celého sáčku vsypte oblíbené bylinky nebo čaj, došijte do konce. Z bavlnky vytvořte také šňůrku k novému srdíčkovému sáčku a na její konec přivažte malinký střapec. Pokud nevíte jak na něj, tak tady jednoduchý obrázkový návod:
Oba druhy melounu, jahody, pražená semínka slunečnice a dýně…Podlouhlé jahody u stopky seřízněte do malého véčka a nakrájejte na poloviny nebo plátky. Meloun nakrájejte na plátky silné maximálně centimetr a pomocí tvořítka na cukroví vykrájejte srdíčka. Semínka jemně opražte na nepřilnavé pánvi.
Ovoce poskládejte na pěkný podnos a zasypte semínky. Přidat můžete kuličky hroznového vína, půlené třešně nebo jakékoli sezónní ovoce. Pokud to má být salát vážně zamilovaný, srdíčka by měla převládat.
Ať už si těsto připravíte domácí nebo použijete koupené, chlazené a vyválené (což bych klidně doporučila) tohle jídlo bude skvost! Tvar srdce úplně klidně vystříhněte z těsta nůžkami.
Potřete rajčatovým protlakem, kečupem nebo zakysanou smetanou, asi jeden centimetr okraje těsta nechte čistý bez omáčky. Další suroviny už záleží na vlastní chuti. Upečte podle návodu nebo receptu.
Listové těsto srolujte a nakrájejte na „roličky“ široké 2-3 centimetry. Rozbalte a každou, vždy do poloviny oproti sobě zpátky smotejte, prsty zmáčkněte právě v té polovině a vytvarujte tvar srdce. Na plechu vyloženém pečícím papírem potřete rozpuštěným máslem, do kterého po mírném schladnutí vmícháte čerstvý žloutek, což zajistí krásnou zlatavou barvu a luxusní máslovou chuť. Upečte na horkovzduch v troubě, na zhruba 160 stupňů Celsia, stačí pár minut, podle vaší trouby. Ještě horké obalte ve skořicovém cukru.
Receptů na lák najdete na internetu stovky. A určitě máte ten svůj oblíbený vlastní nebo se poptejte tam, kde vám chutnalo. Zkusit můžete i můj, pokud máte mou knihu „Láskominy“. Já chci předně psát teď tom, jak vyrobit ta krásná párková srdéčka.
Ideální je koupit minipárečky, nebudete mít tolik odkrojků – i když ono se to sní jedna dvě, že?
Každý oblý konec párku seřízněte do šikma, složte dva takto oříznuté konce k sobě a spojte párátkem. Už seříznutý oblý konec přiložte na krájenou další oblou část, aby srdéčko bylo pravidelné.
Tipuju, že tohle bude jeden z nejoblíběnějších dárků pro naše muže….o)
PS – utopence připravte alespoň týden předem, uzenina potřebuje čas nasáknout lák. Ideální je pochopitelně párky oloupat, lák se vsaje o poznání rychleji.
Můj recept na lák z knihy Láskominy :
12 dl (dcl) vody,4 dl (dcl) octa, 4 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce soli, 1 lžíce olivového oleje, 15 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření a 5 bobkových lístků.
V hrnci nechte všechny suroviny přejít varem a po zchladnutí zalijte párková srdéčka. Přidat můžete na měsíčky pokrájenou červenou cibuli nebo šalotku, chilli papričku nebo bylinky.
Slané nebo sladké? Prostě oboje!
Z kynutého těsta vytvarujte srdíčka, nechte dokynout a upečte podle receptu. Po vychladnutí polijte část srdíček čokoládovou polevou a hned zasypte růžovou mořskou solí.
Recept na preclíky najdete v mé první knize „Láska prochází kuchyní“
Pro ty, kteří ji nemají přikládám:
Recept:
350 g hladké mouky , 15 g čerstvého droždí, ½ lžičky cukru, 60 g změklého másla, 150 ml piva, 1 žloutek, 2 lžičky soli 1 žloutek s trochou mléka na potření, hrubá sůl na posypání
poleva: 100 g hořké čokolády s 50% kakaové hmoty, 50 g kvalitní bílé čokolády, 30 g másla
Do prosáté mouky rozdrobte droždí, přidejte cukr, změklé máslo, pivo, žloutek a sůl a pečlivě vypracujte vláčné těsto. Při hnětení podsypávejte moukou, dokud se těsto přestane lepit k pracovní ploše. Uložte do mísy a na teplém místě nechte vykynout na dvojnásobný objem. Lžičkou odkrajujte malé kousky těsta, tvarujte do válečků a zaplétejte do tvaru srdíčka. Preclíky rovnejte na plech vyložený pečícím papírem, nechte asi 20 minut dokynout a potřete rozkvedlaným žloutkem s trochou mléka. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C dozlatova.
Ve vodní lázni rozpusťte oba druhy čokolády spolu s máslem a vymíchejte. Do ještě teplé polevy namáčejte poloviny preclíků a odkládejte na mřížku. Na ještě teplou polevu sypte hrubou sůl.
Kupte pěknou větší krkovici a nožem vyřízněte do tvaru srdce. Běžným způsobem upravte a položte do hnízda ze zeleniny. Pokud se vám líbí rajčatová srdéčka, vyrobíte je obdobným způsobem jako Utopence. Nejlépe se tahle srdéčka tvoří z oválných cherry rajčat.
Zkuste každý den někomu napsat, že ho máte rádi. Možná se vám to zdá jako maličkost, ale téměř jistě to každému rozjasní den…a třeba to i pošle dál! Pokud zrovna nemáte muže svých snů, oslavte lásku s kamarádkou…A klidně i Valentýna. Já jednu takovou Valentýnskou holčičí párty zažila a dodnes na ní vzpomínám. Za úkol jsme si navzájem daly, donést nějakou originální „Valentýnku“ – já tenkrát dostala od kamarádky Oli bramboru. Byla ve tvaru srdce a nožem do ní vyřezala „NAVŽDY“. Další byla skvělé přáníčko, složené z vystřihaných písmenek a slov ve stylu anonymu…Byl to vážně milý večer plný legrace, drinků a tance! Zkuste to!